Monday, August 15, 2016

Norges Bank will inflation correction of analysts – Manager – Manager

Promotion med annonselenker

Sjeføkonom Kari Due-Andresen og analytiker Marius Hov er begge kritisk til Norges Banks vurdering av prisstigningen.

- Vi har sett på detaljene bak den høye inflasjonen i Norge. Og da tenker vi på kjerneinflasjonen (KPI-JAE), og ikke totalinflasjonen; sistnevnte svinger som kjent i takt med strømprisene, innleder de to i ett notat mandag morgen.

Les: Rekordinflasjon spiser av nordmenns kjøpekraft

Årsveksten i KPI-JAE landet på 3,7 prosent i juli, mens Norges Bank hadde sett for seg 2,9 prosent. Høyere prisvekst på importerte konsumvarer kan forklare noe av prognosefeilen.

Les: Nordmenn taper milliarder på banksparing

- Men detaljene viser at det største bidraget til det samlede prognoseavviket kan tilskrives høyere prisvekst på norskproduserte varer og tjenester. Og da er vi nok over på noe vesentlig. Nemlig det at det er noe kunstig, slik som Norges Bank gjør, ved det å skille mellom prisveksten på norskproduserte og importerte varer, skriver de to.

Les: – Norges Bank «lener seg mot vinden»

Due-Andresen og Hov peker så på følgende:

- Inflasjon er prisvekst målt i norske kroner. Enkelte varer produsert her hjemme har enten et høyt importinnhold, eller står i direkte konkurranse med varer fra utlandet. Mens en rekke varer importert fra det store utland benytter norsk arbeidskraft ved videresalg til forbrukerne. Begreper som "innenlandsk" og "importert" inflasjon er dermed lite presise, mener de.

Kort oppsummert kan det se ut til at gjennomslaget fra den historiske kronesvekkelsen til KPI-JAE har vært bredere enn hva Norges Bank har lagt til grunn. Dette kan gi en høyere "topp" for årsveksten i KPI-JAE.

Diskuter aksjer, oljeprisen, valuta og makrotall med tusenvis av andre på aksje- og investeringsforumet Xtrainvestor

- Men dette betyr samtidig at den høye prisveksten vi opplever nå er lite persistent, og at den kommende nedgangen (i årsveksten, ikke prisnivået), kan bli mer omfattende, skriver de.

Due-Andresen og Hov mener det er grunn til å tro at Norges Bank vil se en del gjennom inflasjonssjokket nå i sommer.

- Det gjorde de også ved rentemøtet september 2013; sist gang Norges Bank bommet på prisveksten med omtrent et helt prosentpoeng. Vi tror likevel at inflasjonsoverraskelsen er stor nok til at Norges Bank står over rentekuttet i september. Men litt lenger ut på rentekurven tror vi Norges Bank vil tone ned betydningen av sommerens inflasjonssjokk, avslutter de ti Handelsbank-økonomene.

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

LikeTweet

No comments:

Post a Comment