I Syria er kontroll med vann blitt et effektivt våpen. I Jemen bygger islamistene brønner for å vinne folkets støtte. I Irak har IS systematisk tatt kontroll med vannkildene.
Rundt ni prosent av verdens befolkning – 663 millioner mennesker – har ikke tilgang til rent drikkevann.
159 millioner av dem bruker overflatevann fra elver, innsjøer, dammer og andre vannkilder som kan være forurenset.
Kilde: UNICEF
- Det finnes ingen erstatning for vann, derfor er vannet mer verdifullt en både olje og mineraler, selv om det ikke gjenspeiles i prisen, sier Paul Rieg, partner i World Resources Institute.
Men i Midtøsten, som er spesielt utsatt for vannkrisen, har flere ekstreme grupperinger sett vannets reelle verdi.
Hovedvekten av de 33 landene som står i fare for å oppleve vannkrise i løpet av de neste 25 årene, ligger i det utvidede Midtøsten.
I år 2040 vil så mange som 33 land slite med utstrakt vannmangel, spår World Resources Institute.
Mange av landene ligger i det utvidede Midtøsten: Bahrain, Kuwait, Qatar, De forente arabiske emirater, Palestina, Israel, Saudi-Arabia, Oman, Libanon, Iran, Jordan, Libya, Jemen, Irak, Pakistan, Syria, Tyrkia, Algerie, Afghanistan og Tunisia.
Kilde: WRI
- Landet går tomt for vann
Verdens behov for vann vil øke i løpet av de neste tiårene. Befolkningen øker, flere flytter til byene, jordbruket tar i bruk moderne arbeidsmetoder, nye grupper innlemmes i middelklassen og forbruket øker, skriver forskerne i World Resources Institute (WRI).
Blant landene som ligger høyt på instituttets liste over steder som vil mangle vann, er konfliktutsatte stater som Palestina, Israel, Libya, Jemen, Irak, Pakistan, Syria, og Afghanistan.
Disse landene vil oppleve vannmangel i år 2040, konkluderer WRI.
- Vi bruker uttrykket «ekstremt høy vannstress». Definisjonen er et land der innbyggerne årlig bruker mer enn 80 prosent av det tilgjengelige vannet gjennom husholdningene, industrien og jordbruket. I tørkeperioder eller ved andre naturlige variasjoner med en reduksjon i vannforsyningen på over 20 prosent, vil landet gå tomt for vann, forklarer Paul Rieg.
Al-Qaida styrer vannforsyningen
I Jemen har vann vært et knapphetsgode i lengre tid. Vannsituasjonen forverret seg i februar, da den sjiaislamske Houthi-militsen tok kontroll over deler av landet. Ifølge FNs kontor for koordinering av humanitær hjelp (OCHA) merker i alt 20 av landets 25 millioner innbyggere vannkrisen. 2,5 millioner barn står i fare for å bli alvorlig syke av urent drikkevann.
Terrororganisasjonen Al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP) begynte allerede i 2013 å bygge brønner i mer avsidesliggende strøk av Jemen, for å sikre seg støtte fra lokalbefolkningen, viser et notat nyhetsbyrået AP har publisert.
En av dem som har forsket på hvordan naturressurser kan brukes som et maktmiddel i konflikter, er professor Marcus D. King, ved Elliott School of International Affairs, The George Washington University.
I et e-post-intervju med Aftenposten skriver han at den vanskelige, humanitære situasjonen i Jemen kun vil gagne ekstremistene.
Effektive vannvåpen
Professor King understreker at myndighetene må på banen, og ikke overlate til terrororganisasjoner som Al-Qaida å dekke folks basisbehov.
- FN har funnet at høyere temperaturer, samt lengre perioder med tørke i Midtøsten og Nord-Afrika, vil forverre den allerede pressede tilgangen på vann. Krig i disse områdene vil mangedoble effekten av å bruke vann som våpen, skriver King.
I Irak har terroristene i Den islamske staten kjempet flere slag over viktige vanndemninger. De har strupet vanntilførselen til bønder i regjeringskontrollerte områder, og redusert vanntilførselen i store elver som Eufrat. Den amerikanske professoren mener det var terroristenes bruk av vannvåpenet, som bidro til at USA tok initiativet til luftangrepene mot IS.
- IS’ systematiske og vedvarende bruk av vann som våpen mangler sidestykke i den moderne historien, sier Marcus D. King til Aftenposten.
Fem millioner syrere uten vann
I Syrias borgerkrig brukes vann som et våpen av både president Assads regjeringshær og de ulike opposisjonsgruppene. De siste månedene har fem millioner syrere vært tidvis uten vann, noen av dem i lengre perioder. Ifølge Unicef er de en økende tendens til at partene bruker vannet for å oppnå militære og politiske mål.
Borgerkrigen har rast i fire og et halvt år, og konflikten er fastlåst. Syria er i stor grad oppløst som land og stat, og det finnes ingen raske og enkle politiske løsninger.
- Vann er blitt et våpen
I den krigsherjede byen Aleppo bytter de krigførende parter på å kutte både vann- og strømforsyningen for de to millioner innbyggerne. Her har prisen på rent vann økt med 3000 prosent. Mange familier har ikke annet enn forurenset vann, og barna står i fare for å smittes med sykdommer som diaré, tyfoidfeber, hepatitt, meldte Internasjonale Røde Kors i begynnelsen av måneden.
Tre barn mistet livet for et par uker siden. De var ute for å hente vann, da en tønnebombe traff området ved en av de få vannkildene i Aleppo.
- Vann er blitt et våpen i de krigendes hender, og det er Syrias sivilbefolkningen som blir de skadelidende. Tilgangen til vann må ikke hindres, uttalte Marianne Gasser, som er Røde Kors’ landansvarlige i Syria.
Publisert:
No comments:
Post a Comment