Wednesday, September 23, 2015

Statoil has lost 7.7 billion in Ireland – Fædrelandsvennen



Oljegiganten Shell har fullført skandaleprosjektet Corrib, som Statoil er partner i med en eieradel på 36,5 prosent. Produksjonen av gass utenfor kysten av Irland kan snart starte, 19 år etter at gassen ble oppdaget, skriver Irish Independent.

Ifølge den irske avisen er Statoils totale nedskrivninger i Irland bare i 2014 på 243 millioner euro, eller 2,2 milliarder norske kroner. Totalt skal Statoils tap i Irland ha kommet opp i 7,7 milliarder norske kroner.

- Regnskapet gjelder det lokale Statoil-selskapet i Irland, og vi kommenterer ikke detaljene i de rapporterte tallene, sier Knut Rostad, mediekontakt for Statoils internasjonale virksomhet, ifølge Aftenbladet.

Men han bekrefter at store deler av tapet knyttes til Corrib-prosjektet.

Statoils største smell

Målt i forhold til opprinnelig budsjett er Corrib-feltet med sin overskridelse på rundt 400 prosent trolig Statoils største noensinne. Mongstad sprakk med 95 prosent, Åsgard med 50 prosent og Snøhvit med 47 prosent.

- Prosjektet er vesentlig forsinket og dyrere enn forventet, men når det kommer i produksjon innen utgangen av året, så vil det være en viktig bidragsyter til produksjon og kontaktstrøm, legger Rostad til.

Han legger til at tallene i regnskapet tidligere tatt inn i selskapets rapportering.

- Det er derfor ikke noe nytt i tallene, mener Rostad.





Her er de store Statoil-smellene

Corrib-prosjektet er Statoils eneste utbygging i Irland, og det har vært svært omstridt. Aftenbladet har to ganger besøkt området hvor en gassrørledning med høyt trykk nær bolighus på land, har utløste sterke protester. Endrete planer som følge av protestene, har ført til mange års forsinkelser og millardtap.

Prosjektet skulle ha kostet 850 millioner euro, 7,3 milliarder kroner. Fasit er mellom 3,8 og 4 milliarder euro, mellom 32 og 34 milliarder kroner, skrev Aftenbladet tidligere i år.

Folket får gigantregning

Statoil rapporterte først en nedskrivning på 1,6 milliarder kroner i Corrib-prosjektet i 2010, men har siden skrevet ned verdien ytterligere på grunn av de enorme forsinkelsene og kostnadsoverskridelsene.

De irske skattebetalerne får svi for dette. Selskapene kan skrive tapet av på skatten.

I likhet med Norge, kan oljeselskapene trekke fra kostnader de har hatt i utbyggingsfasen, før de begynner å betale skatt på det de tjener i produksjonen. I Irland er fratrekket 100 prosent, i Norge 78. I tilfellet Corrib, med enorme overskridelser, må dermed irske skattebetalere aksle hele milliardregningen.

Skattesatsen Statoil må betale er 25 prosent i Irland. I Norge er den 78.

I et notat knyttet til regnskapet for prosjektet heter det at styret anser at inntektene fra utbyggingen av feltet vil være tilstrekkelig til å gjøre selskapet lønnsomt i fremtiden.

- Lønner seg aldri

Utbyggingen består av sju undersjøiske brønner, og gassen vil transporteres gjennom en rørledning til en landbasert prosesseringsterminal. Fra terminalen føres gassen via forbindelsesledningen Bord Gais Eireann til det eksisterende irske gassnettet. Shell er operatør og eier av 45 prosent i Corrib-prosjektet.

Oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto Securities slår fast at Corrib-prosjektet i Irland er ulønnsomt både for Statoil, operatøren Shell og det kanadiske oljeselskapet Vermilion. Dette til tross for at avtalte kontraktspriser på gass høyere enn det Statoil får betalt for norsk gass i Storbritannia eller på kontinentet. Årsaken er store forsinkelser og kostnadsøkninger som følge av endrete myndighetskrav til prosjektet blant annet som følge av omfattende lokale protester.

- Vi estimerer en negativ verdi for hele prosjektet fra starttidspunktet  på i overkant av 10 milliarder kroner etter skatt, sier Omdal.

Men selv om prosjektet sett over hele levetiden er ulønnsomt, så er det betydelige gjenværende verdier i feltet når det aller meste av investeringene er gjort, mener analytikerne.

- Vi estimerer Statoils nåverdi etter skatt til 11 milliarder kroner for Statoil, og mer enn 32 milliarder totalt for de tre selskapene, sier Omdal.

Lave skatteinntekter

- Hvor mye betaler Statoil i skatt?

- På grunn av høye avskrivninger og store fremførbare underskudd så vil naturligvis skatteinntektene fra prosjektet bli lavere – cirka 6 prosent av antatte totale inntekter fra prosjektet.

- Har protestene fra folk lokalt i Irland fordyret prosjektet?

- Prosjektet har på grunn av forsinkelser og kostnadsøkningenr som følge av endrete myndighetskrav blitt betydelig mindre lønnsomhet, som rammer både oljeselskapene som har deltatt i prosjektet og irske myndigheter i form av lavere skatteinntekter, sier Omdal.

Oppdatert:

Publisert:

LikeTweet

No comments:

Post a Comment