Monday, June 15, 2015

HSBC grinds ax – Dagens Næringsliv

Finans

Den britiske finans­institusjonen HSBC hadde ambisjoner om å bli «verdens bank». Nå reduserer den ambisjonene, sparker ansatte, legger ned avdelinger og vurderer å flytte hovedkontoret tilbake til Asia.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

HSBC har ekspandert kraftig siden begynnelsen av 1990-tallet da den overtok britiske Midland Bank. Dette var et av de største oppkjøpene i historien, og var ment å vise hvordan banken skulle vokse med store oppkjøp og ekspansjon i andre land. Det ble en dyr lærdom.

Børsverdi: 119,7 milliarder pund

Etablert: 1865 (i Hong Kong og Shanghai)

Hovedkontor: London (siden 1991)

Ansatte: 257.000

Avdelingskontorer/filialer: 6600 i 77 land

Vis mer

Kompleks organisasjon

Toppledelsen og styret i HSBC har jobbet med flere strategialternativer. Ett av disse har vært å splitte opp banken og skille ut virksomheten i Storbritannia i en egen forretningsbank.

Tirsdag ble deler av omstruktureringen kjent. Dette betyr at inntil 50.000 ansatte kan miste HSBC som arbeidsgiver. Rundt halvparten vil forsvinne fra HSBC, og resten vil ende opp med nye arbeidsgivere hvis HSBC klarer å selge datterselskaper i Brasil og Tyrkia.

– Svaret er ikke nødvendigvis å bruke slaktekniven hvis ledelsen samtidig ikke klarer å gjøre organisasjonen mindre kompleks, sier analytiker James Antos hos Mizuho Securities Asia til Reuters.

Målet er å få kostnadsbesparelser på fem milliarder dollar, 39 milliarder kroner, fra 2017.

– Siden begynnelsen av 2011 har vi foretatt betydelige endringer i HSBC, men det er klart at dette ikke har vært nok for å få til en revitalisering av banken og en høyere aksjekurs, sa konsernsjef Stuart Gulliver tirsdag.

Vurderer flytting til Asia

HSBC har sine røtter i Asia, men valgte å flytte hovedkontoret fra Hong Kong til London i 1991. Banken har fortsatt en betydelig del av virksomheten i Asia, men har oversett muligheter som har vært i hurtigvoksende markeder til fordel for den globale satsingen.

Flere komiteer er nedsatt av styret for å vurdere flytting av hovedkontoret fra London. Hong Kong er den mest aktuelle plasseringen, med en økt tilstedeværelse i Shanghai.

Blant kriteriene som vurderes er økonomisk vekst, støtte fra myndighetene, vekst i bank- og finanssektoren, rekruttering, politisk stabilitet og skattesystemet. En beslutning blir tatt før årsskiftet.

– Det vil være en tabbe hvis HSBC flykter fra Storbritannia. Det er faktisk et ganske bra sted for banker, sier strateg Bill Blain hos Mint Partners i et intervju med næringslivskanalen Bloomberg.

HSBCs aksjekurs har falt med vel én prosent på fem år og det har vært liten interesse for banken fra investorer. Til sammenligning har amerikanske Citibank, som HSBC ofte konkurrerer og sammenlignes med, steget med nesten 50 prosent.

Etterlyser «kanin»

Som en del av den nye planen skal virksomheten i Brasil og Tyrkia selges. Enkelte storkunder vil fortsatt betjenes fra de to landene, som for kort tid siden ble sett på som blant de viktigste vekstmarkedene for HSBC.

– Vi innser at verden har endret seg, og vi må endre oss. Vi planlegger å øke tilstedeværelsen i Asia. Jeg føler meg trygg på at disse handlingene vil gjøre det mulig for oss å ta fremtidige vekstmuligheter, spesielt innenfor forvaltningstjenester og forsikring, sa Gulliver.

Enkelte analytikere er ikke imponert over hva HSBC planlegger; de etterlyser en klar strategi med definerte mål som kan deles med markedet.

«HSBC har ingen kanin i hatten de kan trylle frem og har ikke klart å bringe frem noe radikalt nytt», skriver Bernstein Research i et notat.

 

Bakgrunn: HSBC er Europas største bank og verdens sjette største (målt i børsverdi) – bak Wells Fargo (USA), ICBC (Kina), JPMorgan Chase (USA), CCBC (Kina) og Bank of China (Kina).

Skotten og skipsrederen Thomas Sutherland etablerte Hong Kong and Shanghai Banking Corporation (HSBC) i Hong Kong på midten av 1800-tallet. Grunnlaget for bankens eksistens var opiumshandel med Kina.

Den ble så innflytelsesrik at da det ble bestemt å gi den britiske kronkolonien Hong Kong en egen valuta i 1888, var det banken som sto for trykkingen og distribusjon av sedlene.

Det meste av overskuddet har alltid kommet fra Asia-virksomheten. Bankens ansatte i Asia er kjent for å ha svært gode nettverk hos myndigheter og lokalt næringsliv.

Det skapte opprør da banken flyttet hovedkontoret fra Hong Kong til London i 1991 – seks år før kronkolonien skulle tilbakeføres til Kina. Banken sa den gang dette var en forutsetning for at britiske myndigheter skulle godkjenne oppkjøpet av Midland Bank.

Det siste tiåret har banken vært involvert i en rekke skandaler. Allerede før finanskrisen brøt ut i USA høsten 2008 måtte HSBC ta et tap på 17,2 milliarder dollar fra tap på det amerikanske boliglånsmarkedet.

I 2011 innrømmet HSBC skyld for blant annet hvitvasking, ulovlige pengetransaksjoner med Iran og ulovlige terrororganisasjoner i Saudi-Arabia. De fikk en bot på 11 milliarder kroner – USAs største.

Ifjor var HSBC blant fem storbanker som vedtok bøter på over 23 milliarder kroner i et forlik med internasjonale myndigheter etter påstander om prisfiksing i valutamarkedet.

I 2015 varslet an ansatt ved HSBCs avdeling i Sveits franske myndigheter om at bankens kunder fikk hjelp til å unndra midler fra beskatning.

– Disse hendelsene har vært en smertefull opplevelse. Vi beklager, sa bankens toppsjef Stuart Gulliver under resultatfremleggelsen i februar.

Les hele avisen

LikeTweet

No comments:

Post a Comment