Monday, September 5, 2016

Powerful in oil prices: Saudi Arabia and Russia notifies cooperation – E24

I juli var innkjøpsindeksen (PMI) for den britiske tjenestesektoren 47,4, noe som antyder lavere økonomisk aktivitet. Målingen var den første i kjølvannet av folkeavstemningen der britene sa nei til fortsatt EU-medlemskap.
Augusttallene tyder imidlertid på at optimismen er på vei tilbake. PMI for tjenestesektoren viser 52,9. Det er den største økningen i poeng fra en måned til en annen siden PMI-undersøkelser for sektoren startet for 20 år siden. 

– Dette er nok et tall som overrasker på oppsiden, sier Knut A. Magnussen, seniorøkonom i DNB Markets, til E24.

– Det tyder på at de første bedriftstillitsindeksene viste en overreaksjon. Det ser vesentlig bedre ut enn det gjorde, legger han til.

Et tall under 50 betyr at bedriftene venter lavere aktivitet fremover. Et tall over 50 betyr at bedriftene ser for seg økt aktivitet. På forhånd var det ventet en PMI på 50,9.

Ifølge seniorøkonomen kan det sterke tallet bidra til at Bank of England utsetter sitt varslede rentekutt.

– Tjenestesektoren utgjør 80 prosent av økonomien, og vil derfor potensielt rammes hardest. Dette er sterke tall, mener han.

– Alternativene er dårligere

En rekke andre målinger, deriblant PMI for industrisektoren i august og tall for detaljhandelen i juli, peker i samme retning.

 <p><b>AVVENTER:</b> Knut  A. Magnussen i DNB Markets mener Bank of England  kan komme til å utsette rentekuttet i  høst dersom tallene fra britisk økonomi  fortsetter å være positive.</p>

AVVENTER: Knut A. Magnussen i DNB Markets mener Bank of England kan komme til å utsette rentekuttet i høst dersom tallene fra britisk økonomi fortsetter å være positive.

– Man kan lure på hvorfor det har gått sånn. Usikkerheten ser ut til å ha gått betydelig ned. Etter hvert har man kanskje tenkt at resultatet av folkeavstemningen er noe man får leve videre med, sier Magnussen.

Han viser til at det også oppsto stor politisk usikkerhet da statsminister David Cameron valgte å trekke seg etter at brexit var et faktum. Med en ny regjering på plass er denne usikkerheten mindre.

Det er imidlertid fortsatt betydelig usikkerhet om veien videre for britene. Mandag skal medlemmene av det britiske parlamentet debattere omkamp om brexit.

Slike signaler som tyder på at britene vil drøye med å iverksette artikkel 50, kan av noen oppfattes positivt, fremholder Magnussen. 

– Men den dagen man setter seg ned for å forhandle nye handelsavtaler, vil det bli tydelig at alle alternativer er dårligere enn situasjonen i dag. Det er vanskelig å tro at ikke det vil få utslag og skape usikkerhet, mener han.

Pundoppgang

Ifølge Markit, som står for målingen, har både antallet nye ansettelser og markedstilliten styrket seg.

– En rekordøkning i PMI for tjenestesektoren, i tillegg til lignende oppløftende nyheter fra andre sektorer, tyder på at vi unngår resesjon på kort sikt, sier sjeføkonom Chris Williamson i Markit.

Pundet styrket seg mot den norske kronen umiddelbart etter at tallene ble publisert, etter å ha svekket seg noe tidligere på dagen.

Ett pund koster mandag formiddag 11,04 norske kroner.

No comments:

Post a Comment