Thursday, April 14, 2016

Danish Minister of Transport: – It costs too much to move people from cars to trains – Aftenposten



Det stormer i Danmark etter at nye beregninger er lagt frem av hva det koster å få folk til å kjøre tog i stedet for bil.

Et notat fra det danske samferdselsdepartementet – Transportministeriet – forteller at det koster 1,85 kroner for hver km man klarer å flytte en bilist over til togskinner.

Å flytte 20 prosent av bilistene over på tog vil dermed koste 22,6 mrd. i året, (28,3 mrd. norske kroner), heter det i notatet som avisen Jyllands-Posten omtaler.

Da er miljø- og klimagevinster, forhold som ulykker, støy og kostnader, og det at folk står i kø regnet inn.

- Bilkjøring gir penger – togkjøring koster penger

Forklaringen er at det offentlige subsidierer togtransport, mens bilister sørger for store summer til staten, gjennom ulike avgifter.

Professor Mogens Fosgerau ved Danmarks tekniske universitet (DTU) kaller politikernes plan om at mesteparten av den fremtidige veksten i persontransporten skal være kollektiv for en illusjon.

I Norge er ambisjonen større, her skal all vekst i persontransport i de ti største byområdene tas med kollektiv, sykkel og gange.



- Det danske regnestykket er både sannsynlig og troverdig, sier assisterende direktør Kjell Werner Johansen ved Transportøkonomisk institutt (TØI).

Dansk samferdselsminister vil prioritere mer vei

I Jyllands-Posten går den danske samferdselsministeren Hans Christian Schmidt fra Venstre (konservativt, liberalt parti) ut og sier at det har vært et altfor ensidig fokus på offentlig transport, som den forrige regjeringen sto for, med Socialdemokratiet og Det Radikale Venstre.

- Det er ikke holdbart i lengden. Derfor vil jeg kalle inn til forhandlinger om nye investeringer i veinettet, varsler Schmidt.

Han får støtte av samferdselstalsmann Villum Christensen hos Liberal Alliance, som sier at det er feil når politikerne sier at samfunnsøkonomien, miljøet og køene tjener på kollektivtrafikk.

Sosialdemokratenes talsmann, Ramsus Prehn, sier på sin side at regnestykket er «helt på månen», og at det er produsert for å fortelle at bil er bedre enn buss og tog.

- Man har puttet en masse faktorer inn, som er i bilens favør. Dette ligner et blått bestillingsverk. Bare utgifter til kø beløper seg til 25 mrd. i året, sier Prehn.

Troverdig regnestykke, men …

Seniorforsker og assisterende direktør Kjell Werner Johansen ved TØI mener at det danske notatet fremstår troverdig.

- Det er ikke noe rart ved denne beregningen. Det koster noen kroner å få folk til å reise med tog. Det er ikke akkurat rakettforskning, sier Johansen.

I 2004 gjorde TØI lignende beregninger.

- Det viktigste funnet da var at det er svært stor variasjon mellom strekningene. På noen strekninger dekker billettinntektene omtrent det det koster å kjøre togene, på andre dekker de ned mot ti prosent, sier Johansen.

Han gjør følgende regnestykke for hva det koster å frakte folk med tog i Norge i dag:

  • Det offentlige kjøper i 2016 togtjenester for 3,2 mrd. kroner. Dette handler i praksis om NSB og Gjøvikbanen.
  • NSB rapporterer at de fraktet 72 millioner reisende i 2015, i tilsammen over 3 mrd. kilometer.
  • Hver passasjerkilometer kostet altså staten litt over én krone.
  • I tillegg til de 3.2 mrd. kroner kommer i 2016 noe over åtte mrd. kroner til å drive og vedlikeholde jernbanenettet, som også kommer godstransporten til nytte.

Ikke åpenbart at det er enda dyrere i Norge

- Er det åpenbart at det er dyrere å investere for å få flere over på tog i Norge enn i Danmark?

- Nei, det er ikke gitt. I Norge har vi mye fjell og er avhengig av mange tunneler. I Danmark sliter man med mye dårlig grunn og tettere bebyggelse, sier Kjell Werner Johansen.

Hva om man la ned jernbanelinjene rundt Oslo?

- Selv om dette uansett er fryktelig dyrt, er det store variasjoner rundt gjennomsnittet for å frakte togpassasjerer. Og spørsmålet er hva prisen ville være om man la ned jernbanen i Osloområdet, og skulle frakte folk på andre måter, sier Johansen.

Norske eksperter: Danmark kan bli neste europamester i jernbane

I mai i fjor skrev Aftenposten at seks norske eksperter hadde kåret Østerrike til Europas beste jernbaneland. De avgjørende kriteriene var punktlighet, sikkerhet, passasjertilstrømning og investeringer i jernbane.

Danmark havnet nederst av ti land, men en talsmann for juryen antok at landet vil havne på pallen, om man gjør en ny vurdering om fem-ti år.

Aftenposten har fulgt det som i praksis er en dansk jernbanerevolusjonen tett. Her kan du lese om lyntogsatsing som skal være ferdig i 2025, og avvikling av alle dieseltog:

1. mars 2013 vedtok Danmarks regjering Togfonden DK – et oljefond som skal brukes til et historisk løft for jernbanen.

- Med utgangspunkt i Hovedbanegården i København vil passasjerene kunne komme til Odense på en time, til Aarhus på to og til Aalborg på tre, når investeringene er gjennomført, uttalte daværende samferdselsminister Henrik Dam Kristensen.

Fondet skulle være på 27,5 mrd. kroner

I september 2013 varslet regjeringen at det lyntognett skulle stå ferdig i 2025,

DSB – søsterorganisasjonen til NSB – opplyste til Aftenposten at lyntognettet skullel bestå både av splitter nye linjer og oppgraderte.

I februar 2014 skrev Aftenposten at Danmark hadde tatt igjen hele sitt etterslep på vedlikehold.

Det skjedde åtte år etter det store kaosåret for dansk jernbane – da trafikken ble bortimot lammet

Ikke bare elektrifisererer Danmark alle sine linjer – der dieseltog hittil har vært standard – de bygger dobbeltspor over hele riksnettet inkludert det nye eruopeiske signalsystemet ERTMS

Det bygges også mye motorvei i Danmark

- Kjell Werner Johansen, det pågår en formidabel satsing på jernbane i Danmark?

- Ja, men det er bygget og bygges også mye motorvei, som Femernbælt, bro eller tunnel mellom Danmark og Tyskland, firefelts motorvei pluss dobbeltsporet jernbane, sier Johansen.

Strekningen skal erstatte dagens fergestrekning Rødbyhavn-Puttgarden.

Aftenposten har ikke lykkes i å få en kommentar fra samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

  • Danmarks jernbanerevolusjon fremstår som et rent eventyr. Disse artiklene beskriver utviklingen fra 2013:

Danskene oppretter oljefond for togsatsing

Dansk jernban-suksess blir ikke kopiert i Norge  

LikeTweet

No comments:

Post a Comment