Thursday, March 10, 2016

Erna Solberg takes the wave of oiled – Aftenbladet.no



- Det er viktig å huske at aktivitetsnivået i 2016 er anslått høyere enn bare for fem år siden. Det er ikke full krise i aktiviteten, sa statsminister Erna Solberg da hun innledet årskonferansen til Norsk olje og gass.  

Bransjeorganisasjonen Norsk Olje og gass holder torsdag sin årskonferanse. Konferansen på Chateu Neuf på Majorstua i Oslo ble innledet ved statsminister Erna Solberg som la fram regjeringen petroleumspolitikk.

Ikke billigst – men smartest

Statsministeren pekte blant annet på at dersom velferdssamfunnet skal opprettholdes og lønnsgodene fortsette, handler det ikke om å konkurrere om å være billigst, men smartest. Hun understrekte dermed betydningen av Norge om å være en teknologinasjon. 

LES OGSÅ

Spor av optimisme

Før åpningen av konferansen lanserte også forskningsinstituttet IRIS i Stavanger et notat om sysselsettingsutvikling fram mot 2020. Notatet var bestilt av Norsk olje og gass. Her slås det fast at før den antatte bunnen nås i 2018, skal ytterligere 12.000 jobber være kuttet. Det vil i så fall bety at om lag 50.000 jobber har forsvunnet fra oljenæringen mellom 2014 og 2018.

Men deretter antas det et oppsving som gjør at det må rekrutteres 13.000 nye stillinger mellom 2018 og 2020. I tillegg legges det opp til at 9000 stillinger må erstattes som følge av naturlig avgang.

Årskonferansen la optimismen til grunn og holdt fanen høyt når det gjelder å få fram det positive i oljenedturen som slår inn over landet.

Olja er fortsatt ryggraden

Selv om Erna Solberg uttrykte bekymring for den økende arbeidsledighetene som rammer Vestlandet, la hun heller ikke skjul på at olje- og gassnæringen er framtiden og en del av ryggraden i norsk næring framover. Men inntektene fra næringen vil utgjøre en lavere del for AS Norge, påpekte samtidig statsministeren.

- Vi visste det kom en tid med lavere aktivitet, men det har slått oss mye hardere enn vi trodde, sa statsministeren. 

LES OGSÅ:

Hun vil samle Rogaland-politikere til Statoil-protest

Oljemesse skal gi bransjen nødvendig vitamininnsprøytning

Ap får ikke klart Statoil-svar fra Tord Lien

Nesten ingen Storskog-asylanter får asyl i Norge 

- God framtid

Hun var opptatt av å trekke linjene bakover for oljeindustrien og fortelle om suksesshistorien som har skapt 11.000 milliarder kroner til norsk økonomi. Samtidig oppfordret hun norske ungdommer til å se mulighetene i petroleumssektoren framover, noe som vil være en investering både for dem selv og Norge.

Oljeeventyret er ikke slutt

- Oljeeventyret er ikke slutt. Det kommer til å fortsette i mange tiår framover og vare i flere generasjoner. Den som skal slukke lyset på norsk sokkel, er ikke født ennå, sa Solberg og viste til olje- og energiministers Tord Liens favorittutsagn når det gjelder oljeindustriens framtid.

Verken Erna Solberg eller Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre klarte å få fram de tydelige forskjellene på regjeringens og Arbeiderpartiets oljepolitikk.

Gahr Støre var mer opptatt av å se de lange linjene i den norske energihistorien, framfor bare å se på olje og gass.  

Her er det viktigste punktene i regjeringens oljepolitikk:

  • Langsiktig og stabil petroleumspolitikk.
  • Stabile rammebetingelser.
  • Støtte til teknologi og forskning.
  • Tildele attraktive leteareal (i nordområdene).

Aps Jonas Gahr Støre listet opp Aps fem bærebjelker i petroleumspolitikken:

  • Utvikling av olje- gassektoren som gjør at flere landsdeler opplever fordeler av. Særlig viktig i for utviklingen i Nord-Norge.  
  • Næringen skal være moderne, kunnskapsbasert og verdensledende. Staten kan og bør spille en aktiv rolle i vanskelige tider.  
  • Må ta vare på fagkompetansen. Utgangspunkt for å lykkes er å satse på fagarbeidere.
  • Utvikle en jevn og høy aktivitet på norsk sokkel. Langsiktige og paralleller aktiviteter. Mer leting og åpning av nye områder. Utslippene må ned. Eget program for lavutslippsteknologi i næringen.
  • Sikre at vi beholder kunnskapsbaserte arbeidsplasser i Norge. Når et selskap hvor staten har eierinteresser, handler hovedkontorfunksjonen om mer enn bygninger og adresser. Kjernekompetansen må ligge i Norge.  

Ap etterlyser tiltak

Samtidig etterlyser Jonas Gahr Støre tiltak fra regjeringen.

- Titusener av arbeidsplasser er gått bort, og det rammer mange hardt. Vi kan sette inn tiltak i de deler av landet som rammes hardest. Vi må høre på det bedriftseierne sier og utvide permitteringsregelverket. Tiltakspakkene som lanseres må levere det som står i dem til Sør- og Vestlandet, påpekte Gahr Støre.

Han mener også at et av punktene som skiller regjeringens politikk og Arbeiderpartiets, er at klimaambisjonene må tas mer på alvor når vi er så langt på etterskudd med arbeidet.

Likevel er det ikke redusert aktivitet, men teknologiutvikling som gir mindre CO2-utslipp fra olje- og gassproduksjon som er Arbeiderpartiets oppskrift i den saken.

- Det er bred enighet om hovedretningene i norsk petroleumspolitikk. Men vi mener det må brukes mer virkemidler for å legge til rette for aktivitet og sørge for at ringvirkningene fra bransjen er jevnt fordelt i Norge. Samtidig har vi større ambisjoner med å få ned klimautslippene, sier Gahr Støre.

LES OGSÅ
LikeTweet

No comments:

Post a Comment