Den såkalte PMI-indeksen, som måler aktiviteten ved landets fabrikker og verksteder, falt til 49,4 i januar, ifølge tall fra Kinas statistikkbyrå. Det er det laveste siden august 2012, da indeksen lå på 49,2.
Økonomene Reuters snakket med i forkant av resultatfremleggelsen forventet at den offisielle indeksen vil lande på 49,6 poeng i januar. Tallene er altså noe dårligere enn hva som på forhånd var ventet.
– Mens deflasjonspresset fortsetter å være høyt, er ytterligere kutt i reservekravene og permanent tilførsel av likviditet til markedet nødvendig for å gi support til en økonomi som allerede er på vei nedover, skriver ANZ-strateger i et notat, ifølge Reuters.
PMI står for Purchasing Managers Index. Hver måned utarbeides PMI i mer enn 40 land. Den måler vareflyten i bedriftene. Tallene kan påvirke valutakurser og rentemarkeder.
Verdier over 50 uttrykker økt aktivitet eller vekst. Verdier under 50 kan være et uttrykk for nedgang.
Indeksen består av fem delindekser: Ordreinngang, produksjon, sysselsetting, leveringstid og lager av innkjøpte varer.
Norsk PMI utarbeides av NIMA – Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk og Danske Bank Norge.
Kilde: NIMA og Danske Bank
En PMI på over 50 er et tegn på vekst, mens tall under 50 tyder på at sektoren krymper. Investorer følger nøye med på indeksen, som hver måned er den første offisielle indikatoren på hvordan det står til med Kinas økonomi. Dette er den sjette måneden på rad med en PMI som indikerer tilbakegang.
Markedet reagerte negativt på mandagens statistikk. Både i Shanghai og i Shenzhen falt hovedindeksen på børsen med rundt en kvart prosent. Det gjorde også Hang Seng-indeksen i Hongkong. Januar har vært en av de verste børsmånedene i historien, og markedet i eksempelvis Shanghai falt mer enn 10 prosent i måneden vi nylig har lagt bak oss.
Slik så noen av de viktigste indeksene i Asia ut klokken 06.14:
- Shanghai i Kina var ned 1,78 prosent.
- Hang Seng i Hongkong var ned 0,87 prosent.
- Nikkei i Japan var opp 1,65 prosent.
- Singapore var ned 0,84 prosent.
Olav Chen, senior porteføljeforvalter i Storebrand Kapitalforvaltning, sa til i E24 i går, i forkant av PMI-tallene, at han ikke trodde på noen veldig store markedsreaksjoner som følge av PMI-tallene. Det ser ut til stemme.
– Jeg tror ikke de nye PMI-tallene fra Kina vil utløse noe dramatikk, slik vi har sett ved flere anledninger tidligere. Det er fortsatt ventet svak vekst, noe markedet også er innforståtte med. Det som derimot kan påvirke markedene er den store usikkerheten rundt Kinas valutapolitikk, sa Chen til E24 i går.
To PMI-indekser
Like etter at de offisielle PMI-tallene for industrien i Kina ble offentliggjort, som viste et fall fra 49,7 til 49,4, kom også den uavhengige PMI-indeksen fra Caxin/Markit. Selv om det er Kinas svar på Statistisk sentralbyrå som utarbeider den offisielle PMI-indeksen, har myndighetene stor påvirkning på den, i motsetning til i Norge hvor statistikkbyrået er helt uavhengig av myndighetene.
«De asiatiske børsene reagerte umiddelbart en god del ned etter de offisielle tallene. Så kom Caixin/Markit sin PMI, som mange har større tiltro til. Denne viste en økning, fra 48,2 til 48,4. Det er fortsatt lavt, men den lille økningen bidro til å snu den nedadgående trenden på børsene», skriver Nordea Markets i sin morgenrapport.
Kinesisk nyttår
Om én uke tar kineserne fatt på sin nyttårsfeiring. Det er en av de viktigste kinesiske høytidene og aktiviteten i denne perioden vil være lavere enn vanlig. Det gjør mandagens makrotall ekstra viktig.
– PMI-tallene er de siste på en god stund uten støy. Når kineserne nå snart tar fatt på kinesisk nyttår, vil mange fabrikker holde stengt og aktiviteten i mange deler av økonomien være ustabil en periode fremover. De kommende tallene er det derfor heftet mer usikkerhet ved, sier Olav Chen.
Oppgang i Japan etter rentekutt
Mens resten av Asia ser ut til å konsentrere seg mest om de ferske tallene fra Kina, har det japanske aksjemarkedet satt fart og er opp nesten to prosent i handelen mandag. Fredag i forrige uke overrasket sentralbanken i Japan med å kutte renten til minus 0,1 prosent.
Japanske yen svekket seg kraftig mot flere valutaer fredag, og var eksempelvis ned over to prosent mot den amerikanske dollaren kort tid etter rentebeskjeden. Flere økonomer har påpekt at bakgrunnen for rentekuttet fra Bank of Japan er å svekke valutaen, i et forsøk på å gjøre japanske eksportører mer konkurransedyktige.
Oljeprisen ned
Oljeprisen startet med fall mandag, og var kort tid før stengetid i Asia ned 1,17 prosent til 35,42 dollar per fat. Kinesiske PMI-tall er trolig en bidragsyter til fallet i oljeprisen, da mindre fart i verdens nest største økonomi er dårlig for oljeetterspørselen. Spekulasjoner om koordinerte kutt i oljeproduksjonen forrige uke sendte oljeprisen opp igjen på 30-tallet, etter å ha bunnet ut på 27 dollar fatet. Spekulasjonene om kutt i et oljemarked som oversvømmes av olje har foreløpig ikke materialisert seg og er nok med på å dra oljeprisen litt ned igjen.
No comments:
Post a Comment