Det er informasjonen som næringsminister Monica Mæland (H) skal ha blitt gjort kjent med i saken hvor det delvis Telenor-eide selskapet Vimpelcom er under etterforskning for mulig korrupsjon i Usbekistan.
Vet du noe om denne saken? Kontakt VGs journalist på e-post, ring +47 470 24 846 eller søk opp nummeret i appen Signal for å sende krypterte tips
Telenor-ansatte reagerte på regninger
Varslene fra de Telenor-ansatte skal ha kommet før Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité gjennomførte høringer i saken. Det er uklart for VG når disse opplysningene ble gitt til Mæland.
Fikk hemmelig brev: Telenor visste om «klare bekymringer» – varslet ikke
Kilder VG har snakket med forteller, uavhengig av hverandre, at de er blitt informert om at Telenor har hatt ansatte som har vært utplassert hos Vimpelcom i en lengre periode.

En eller flere av disse ansatte skal ha hatt i oppgave å signere fakturaer for Vimpelcom i Usbekistan. I arbeidet med dette skal det flere ganger ha blitt reagert på fakturaenes innhold og mistenkt at fakturaene kunne være ledd i korrupsjonsvirksomhet. De Telenor-ansatte skal derfor ikke ha signert på fakturaene.
Måtte gå på dagen: Slik sparket Monica Mæland Telenor-sjefen
Etter det VG forstår går den nye informasjonen ut på at den eller de Telenor-ansatte har gått til det dramatiske skritt å varsle om disse fakturaene internt i Telenor-systemet. VG får opplyst at dette skal ha skjedd ved to eller flere anledninger – over en lengre tidsperiode.
Anonym varsler
Telenor vil ikke kommentere VGs opplysninger, men kommunikasjonssjef Glenn Mandelid skriver i en e-post:
«Jeg kan ikke kommentere på disse påstandene av hensyn til den pågående etterforskningen av Vimpelcom. Det er Vimpelcom som er under etterforskning, Telenor har status som vitne.»
Monica Mæland har ikke stilt til intervju med VG, men har sendt følgende på e-post via sin kommunikasjonssjef Trond Viken:
«Som jeg har sagt mange ganger kan jeg av hensyn til etterforskningen ikke gå nærmere inn på innholdet i informasjonen jeg fikk fra Telenor. Det betyr også at jeg hverken kan bekrefte eller avkrefte påstander om faktiske forhold.»
– Jeg har ingen kommentarer til dette, sier leder Martin Kolberg (Ap) i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité til VG.

Næringsdepartementet har flere ganger mottatt eposter fra en anonym varsler som har kalt seg «VIP whistleblower». Varsleren har rettet en rekke sterke anklager mot Telenor i Vimpelcom-saken. VG er ikke kjent med om dette er den samme varsleren som skal ha varslet internt i Telenor-systemet om fakturaene VG nå omtaler.
** I fjor høst ble avslørt, blant annet av Klassekampen, at selskapet Vimpelcom etterforskes for overføringer av 700 millioner kroner til et gibraltisk postkasseselskap som eies av venninnen til den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova. Betalingene i 2006 og 2011 skal være oppgjør for telelisenser i Usbekistan.
** Telenor eier 33,6 prosent i Vimpelcom og har vært representert i styret i mange år.
** Telenor har fått kritikk for manglende innsats mot korrupsjon i Vimpelcom. Stortingets kontroll- og konstitusjonskomiteen har hatt åpne høringer om saken.
** Telenor varslet 5. oktober i år at selskapet vil selge sin eierandel i Vimpelcom på 33 prosent.
** Vimpelcom er børsnotert blant annet i USA og har base i Nederland. Derfor etterforskes korrupsjonen i de to landene.
Kilder: NTB, E24 og VG.
Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité bestemte tirsdag enstemmig at kontrollsaken om Vimpelcom i Usbekistan skal gjenåpnes.
Det skjedde etter at næringsminister Mæland fredag forrige uke oversendte et brev til Stortinget.
Nye opplysninger
I notatet, som er vedlagt et brev Mæland har sendt til Stortinget, skriver nå avgått styreleder Aaser at Telenor har funnet nye opplysninger i Vimpelcom-saken. Notatet er adressert til Telenors generalforsamling.
Mæland skriver at hun mottok den nye informasjonen fra Telenor i et møte 23. oktober og i et brev datert 28. oktober.
I det hemmeligstemplede vedlegget forklarer Aaser, ifølge VGs opplysninger, at Telenor har gjennomgått selskapets arkiv og der oppdaget et dokument som viser at Telenor-sjefene har hatt tilgang på mer informasjon enn hva de har opplyst om til Mæland og Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.
I notatet skriver Aaser at styret i Vimpelcom diskuterte «klare bekymringer» knyttet til investeringene Vimpelcom gjorde i Usbekistan, i samarbeid med selskapet Takilant. Takilant er eid av venninnen til datteren til Usbekistans president.
I fjor høst ble det kjent at, blant annet gjennom avsløringer i Klassekampen, at Vimpelcom er under internasjonal etterforskning for overføringer på 700 millioner kroner til et gibraltisk postkasseselskap som eies av venninnen til den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova. Betalingene i 2006 og 2011 skal være oppgjør for telelisenser i Usbekistan.


No comments:
Post a Comment