Friday, January 22, 2016

- Surprisingly strong crown – Manager

Reisetips med annonselenker

Ifølge DNB Markets har kronen har svekket seg overraskende lite gitt stadig nye bunnoteringer for oljeprisen siden nyttår.

- At oljeprisen har falt med 20 – 25 prosent, skulle normalt svekket kronen med 1½-2 prosent. Men kronen har faktisk styrket seg, innleder analytiker i DNB Markets Magne Østnor i en morgenrapport fredag.

Han forklarer utviklingen slik:

- For det første; kronen har allerede svekket seg kraftig, både mot slutten av 2014 og i fjor, er nær rekordsvake nivåer. For det andre; ved inngangen til dette året hadde kronen etablert seg over 9.60 mot euro og 8.80 mot dollar. Mot dollar er dette nivåer vi ikke har sett siden 2002. Mot euro har vi sett høyere nivåer kun i korte tidsrom mot slutten av 2015, 2014 og 2008. Og som så ofte før, innebærer nye nivåer økt interesse fra kommersielle aktører, skriver Østnor.

Tidlig i januar solgte derfor kommersielle aktører valuta, og fikk mer kroner igjen for den valutaen enn på lenge. Det motvirket effekten av oljeprisfallet på kronen.

Tror på sterkere krone

- Vi har lenge argumentert med at kronen for øyeblikket er svakere enn hva selv svakere utsikter for norsk økonomi skulle tilsi. Og vi tror ikke vi er de eneste som mener det, fortsetter Østnor.

De siste to ukene har spekulative aktører tatt over for de kommersielle som kjøpere av kroner. Børsfall og markedsuro til tross.

- Med en valuta og aktiva som har falt mye i verdi de siste årene, tror vi langsiktige utenlandske investorer i økende grad vil finne det attraktivt å investere i norske kroner. Det tilsier en sterkere krone fremover, mener Østnor.

ESB med mulige nye tiltak i mars

Som ventet holdt ESB pengepolitikken uendret ved sitt pengepolitiske møte i går. Men på pressekonferansen sa Draghi at nedsiderisikoen for både økonomisk vekst og inflasjon har økt som følge av ny usikkerhet med hensyn til utsiktene for fremvoksende økonomier, volatilitet i råvare- og finansmarkedene samt geopolitisk risiko, skriver sjeføkonom i Handelsbanken Kari Due-Andresen i ett notat fredag morgen.

Ifølge Draghi vil antakelig inflasjonen holde seg lavere lenger enn forutsett i desember, og ESB er bekymret for at lav inflasjon over tid skal bidra til å trekke ned inflasjonsforventningene. Dermed vil ESB i følge Draghi "revurdere innretningen av pengepolitikken" ved neste møte 10. mars.

- Dette betyr enkelt og greit at ESB kommer med nye tiltak i mars dersom ikke de økonomiske utsiktene skulle ha bedret seg betydelig innen den tid, skriver Due-Andresen.

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!



LikeTweet

No comments:

Post a Comment